Вознесенська районна рада
Миколаївська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулися комітетські слухання на тему: "Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану"

Дата: 31.03.2023 08:40
Кількість переглядів: 261

30 березня 2023 року у м. Вознесенську відбулись слухання Комітету з питань аграрної та земельної політики на тему «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану».

Внаслідок військового вторгнення росії до України весь світ відчув роль нашої держави у забезпеченні продовольчої безпеки світу.

Весняна посівна 2023 року - це вже третя посівна в умовах війни в Україні. Воєнне вторгнення російської федерації на територію нашої держави, серед іншого, призвело до збоїв у постачанні та подорожчання насіннєвого матеріалу, міндобрив і палива.

Війна внесла надсерйозні корективи у функціонування агроформувань та можливості дотримання технології вирощування сільськогосподарських культур. Крім того, постійні обстріли росією об’єктів енергетичної інфраструктури України вкотре змусили переглянути підходи аграріїв до забезпечення функціонування агропромислового комплексу в умовах воєнного стану.

Через довготривалі перебої у поставках мінеральних добрив та засобів захисту рослин збільшився дефіцит та зросло ціноутворення на ринку. Значно ускладнилися логістичні послуги та зберігання мінеральних добрив і засобів захисту рослин після купівлі.

Учасниками слухань зазначено, що на строки та якість проведення комплексу весняно-польових робіт будуть впливати реальний стан агропідприємств, їх близькість до лінії фронту, рівень забезпечення матеріально-технічними ресурсами та персоналом (мобілізація), а також погодно-кліматичні умови під час вегетації сільськогосподарських рослин.

При цьому, на окремих площах зазначені виклики вимагатимуть від аграріїв нестандартних підходів з надаванням переваги менш затратним культурам та їх вирощуванню за технологіями, які передбачають економію палива, зменшення затрат на обробіток ґрунту та догляд за посівами тощо.

Водночас головною проблемою для аграріїв залишаються заміновані поля. За попередніми оцінками, для забезпечення проведення весняно-польових робіт потребують розмінування землі сільськогосподарського призначення на території Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей загальною площею понад 470 тис. 854 га.

Ці та інші проблеми сьогодення агропромислового комплексу під час проведення весняної посівної кампанії, а також шляхи їх вирішення учасники слухань мали можливість обговорити під час заходу.

За результатами комітетських слухань будуть підготовлені та ухвалені відповідні рекомендації.

У комітетських слуханнях під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду взяли участь голови підкомітетів Артем Чорноморов, Маргарита Шол, члени Комітету Тетяна Грищенко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало та представники галузевих інститутів НААНУ, ректори аграрних вищих навчальних закладів Півдня України, представники Миколаївської обласної військової адміністрації, начальник Вознесенської районної військової адміністрації Сергій Шурабура, голова Вознесенської районної ради Спартак Гукасян, депутати районної ради та місцеві фермери.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.