Вознесенська районна рада
Миколаївська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Рахункова палата оприлюднила звіт про результати аудиту використання субвенції райрадами

Дата: 24.07.2023 13:57
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Українська асоціація районних та обласних рад інформує:

 

Рахункова палата оприлюднила Звіт про результати аудиту ефективності використання субвенції на виплату зарплатні посадовим особам районних рад

 

Так, за результатами аудиту виявленні незначні порушення у використанні коштів.

Зокрема, з поміж іншого, у 8 з 119 районних рад встановлене не цільове використання субвенції. Мова йде про нарахування зарплатні не посадовим особам місцевого самоврядування, а обслуговуючому персоналу, для прикладу прибиральниці.

У той самий час, рахункова палата зауважила, що через ухвалений у вересні 2020 року Закон №907-IX районні ради не можуть у повній мірі виконувати свої конституційні повноваження, оскільки позбавлені головних фінансових ресурсів.

«2.1. Зміни, визначені Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, затвердженою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.04.2014 № 333-р, з 2014 року не були внесені до Конституції України.

Відтак обсяги надходжень до районних бюджетів, які в результаті реформи децентралізації суттєво обмежені, не забезпечують повною мірою виконання районними радами своїх повноважень, визначених частиною другою статті 143 Конституції України, статтею 43 Закону України від 21.05.1997 № 280 «Про місцеве самоврядування в Україні», із змінами (далі – Закон № 280), та іншими актами законодавства. Зокрема, вилучення районних рад із системи горизонтального вирівнювання позбавило їх можливості впливати на соціально-економічний розвиток територій, фінансувати і утримувати будівлі соціальних, медичних та освітніх установ спільної власності (інтернати, лікарні, дитячо-юнацькі спортивні школи), від утримання яких через брак ресурсів відмовляються окремі територіальні громади. Внаслідок закриття таких об’єктів соціальної інфраструктури знижується якість та доступність надання публічних послуг громадянам.», — зазначено в аудиторському звіті.

Нагадаємо, Українська асоціація районних та обласних рад неодноразово зверталася до органів державної влади стосовно повернення ресурсів та можливостей районним радам на виконання їх повноважень.

Ознайомитись із Звітом можна натиснувши СЮДИ.

Стаття УАРОР за посиланням: 

http://uaror.org.ua/?p=23745

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.